Bewertung von Milva im Detail
Plaza Kleaopatry jest najslynniejsza plaza w Alanyi. Lezy po zachodniej stronie polwyspu, na ktorym znajduje sie zamek. Szczegolnie polecam wszystkim udanie sie w miejsce gdzie sie zaczyna, przy polwyspie. Piekny widok na wzgorze zamkowe, malownicze skalki, zamiast piasku drobniutki zwirek. Tuz przy plazy znajduje sie restauracja a obok niej slynna Dalmatas Cave (piekna jaskinia stalaktytowa). Tuz przy jaskinii umiejscowionych jest kilka duzych kramow z pamiatkami. Polecam je wszyskim z uwagi na fakt, ze ceny sa umiarkowane, sprzedawcy serdeczni i nie za bardzo natretni (bardzo wazna rzecz w Alanyi!). Mozna przy okazji zobaczyc technike robienia kolorowych lamp z bulw jakiegos gatunku dynii ( nie wiem dokladnie). Sprzedawcy byli na tyle uprzejmii ze zabrali mnie na wedowanie przy skalkach (za symboliczna oplata pokrywajaca koszty) na rowerze wodnym, dali sprzet i pokazali technike lowienia w tej okolicy. Co jednak najwazniejsze kupcie sobie google do nurkowania z fajka. Ponurkujcie przy skalkach w tej czesci plazy. Piekne kolorowe ryby wielu gatunkow was zachwyca. Wyjdzcie na skalki i poogladajcie dokladnie stworzenia tam zyjace w dziurach i pod skalami. Rybki, krabiki, slimaki i dziwne jeszcze nie zidentyfikowane czerwone kule, chyba ukwialy. Szukajcie szperajcie a sami sie zdziwicie. Mozecie to robic nawet na bosaka jesli bedziecie ostrozni. Bardzo polecam, szczegolnie ze wiekszosc turystow raczej woli sie smazyc i dzieki temu tam nie ma tloku. Glownie miejscowi lowia tam ryby (jeden dal mi polowic, trudna sztuka w tym miejscu, bo rybki sa sprytne male i szybkie). Pzy wyjsciu z plazy w tym miejscu znajduje sie ogrod w ktorym mozna troche odpoczac, sa tez kramiki z sokami i gotowana kukurydza (pycha). Okolo 50m dalej znajduje sie muzeum Alanyi, ktore polecam odwiedzic i obiecuje opisac. W dalszej czesci plazy nie bylam ale jest ona dosc szeroka na calej dlugosci i podobno ma piekny miekki piasek. Woda ma piekny szmaragdowy kolor.
Kleopatra Strand10