Bewertung von giannis39 im Detail
giannis39
ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΜΕΣΟΣ, Zypern99%
Ένας χώρος που επισκέπτομαι συχνά και είναι άρρητα δεμένος με την οικογενειακή μου παράδοση είναι τα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς. Σε αυτά εγκλείστηκαν ο παππούς μου, ο πατέρας μου και σχεδόν όλοι οι θείοι μου, όπως και από τη μεριά της συζύγου μου.
Πραγματικά κάθε επίσκεψη μου σε αυτά και ειδικά όταν πάω παρέα με τον πατέρα μου και τον πεθερό μου η συγκινησιακή φόρτιση είναι στη κορύφωση της. Ειδικά όταν βλέπω αυτούς τους δυο γηραιούς άνδρες να δακρύζουν, ατενίζοντας το παρελθόν, θυμούμενοι τις στιγμές, τις μέρες, του μήνες του εγκλεισμού τους, των βασανισμών που υπέστησαν, της στέρησης και της εξαθλίωσης αλλά και της παλληκαριάς και της δίψας για λευτεριά, δεν μπορώ παρά να αφήσω και τα δικά μου δάκρυα να κυλήσουν στο πρόσωπο μου.
Οπωσδήποτε ο χώρος του κάμπου των κρατητηρίων αναστηλώθηκε διατηρώντας τα κυριότερα παραπήγματα όπως τρεις από τους πέραν των είκοσι κατασκευασμένους από τσίγκο θαλάμους, του απομονωτηρίου όπου εγκλείονταν οι απείθαρχοι κρατούμενοι, του επισκεπτηρίου όπου είχα την τιμή να με μεταφέρει η μητέρα μου, μωρό τότε για με βλέπει ο πατέρας μου. Ακόμη αναστηλώθηκαν το περίπτερο-βιβλιοπωλείο όπου οι έγκλειστοι προμηθεύονταν τα απαραίτητα και βιβλία, του γραφείου όπου ήταν η διοίκηση και βέβαια η παράγκα όπου λειτουργούσε ως εκκλησία και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ελευθέριο. Τέλος η αίθουσα εκδηλώσεων που ονομάστηκε Αίθουσα Ελλάδας και στην οποίαν εκτίθενται πολύτιμες φωτογραφίες της εποχής εκείνης, οι περισσότερες παρμένες παράνομα.
Στη μέση στήθηκε Μνημείο για τους πολιτικούς κρατουμένους που μεταβαίνοντες προς αυτό δεξιά και αριστερά κοσμούν το διάδρομο οι προτομές των ηρώων, αποδρασάντων και πεσόντων σε μάχες, που νοιώθω υποχρέωση μου να τους αναφέρω. Αυτοί είναι οι Μάρκος Δράκος, Κυριάκος Μάτσης, Μάκης Γιωργαλλάς, Ανδρέας Κάρυος, Φώτης Πίττας, Γιώργος Κάρυος και ο θείος που δεν γνώρισα ποτέ και ήρωας του χωριού μου Ευαγόρας Παπαχριστοφόρου.
Kokkinotrimithia Concentration Camp10