Bewertung von giannis39 im Detail
giannis39
ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΜΕΣΟΣ, Zypern99%
Την περασμένη Κυριακή είχα την χαρά και την τιμή με συνοδεία υπέροχης παρέας να επισκεφτώ για πρώτη φόρα το Μουσείο Κουμανταρίας στην Ζωοπηγή. Παρόλο που οι καιρικές συνθήκες δεν ήσαν ιδιαίτερα ευνοϊκές για ταξίδι, ευτυχώς όλη η ομάδα έδωσε το παρόν της.
Το Ιστορικό Μουσείο Κουμανταρίας στεγάζεται σε ένα μοντέρνο κτίριο το οποίο αναπτύχθηκε γύρω από το Συνεργατικό Οινοποιείο Κουμανταρίας Ζωοπηγής. Πρόκειται για εντυπωσιακό κατασκεύασμα που δένει με πλήρη αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο.
Οταν μαζευτήκαμε όλοι, μας υποδέχτηκαν οι Μαρίνος και ο κύριος Νίκος, ο κοινοτάρχης του χωριού, ο οποίος με μεγάλη χαρά μας ξενάγησε στις διάφορες εγκαταστάσεις του Μουσείου. Εισερχόμενοι στην πρώτη αίθουσα του ισογείου ο ξεναγός μας, μας ταξίδεψε στα μονοπάτια της ιστορίας του ξακουστού αυτού κρασιού, από τα Ομηρικά χρόνια εως και σήμερα. Επίσης στο ισόγειο υπάρχουν οι δεξαμενές όπου φυλάσσεται το πολύτιμο αυτό ποτό.
Μετά ανεβήκαμε στον πρώτο όροφο όπου λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος αντικειμένων που σχετίζονται με την κουμανταρία. Μέσα από αντίγραφα κεραμικής, αργυροχοΐας και ψηφιδωτών παρουσιάζεται η ιστορική πορεία της δια μέσου των αιώνων. Στον ίδιο όροφο υπάρχει και Ληνός σε λειτουργήσιμη κατάσταση, ο οποίος κατασκευάστηκε στην Γαλλία το 1960. Η περιδιάβαση μας συνεχίστηκε στον τρίτο όροφο το Ανώγειο όπου συνυπάρχουν τα παλαιότερα μηχανήματα παραγωγής κουμανταρίας, με τα σύγχρονα τα οποία σύμφωνα με τον κύριο Νίκο, η κατασκευαστική τους δομή προσαρμόστηκε με τον τρόπο παραγωγής του ηδύποτου κρασιού της Κύπρου.
Η κορύφωση της επίσκεψης μας στο μουσείο βέβαια ήταν στον δεύτερο όροφο όπου υπάρχουν η αίθουσα πολλαπλής χρήσης, καφεστιατόριο και η αίθουσα γευσιγνωσίας. Βέβαια στη αίθουσα γευσιγνωσίας, οι οικοδεσπότες μας φίλεψαν κουμανταρία με τις απαραίτητες συστάσεις, πώς να την γευτούμε για να προκαλέσει την διέγερση όλων των γευστικών μας αισθήσεων, πάντοτε με συνοδευτικά πατροπαράδοτα εδέσματα όπως σιουσιούκκο, σταφίδες και ξηρούς καρπούς.
Commandaria Historical Museum10